JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK A SZAKISKOLAI SZAKKÉPZÉSSEL KAPCSOLATBAN

Kerékgyártó László - NSZFI, 2009.09.

 

ELŐADÁS VÁZLAT

 

Újra indulhat szakmai képzés a szakiskola 9. évfolyamán

  • Az egyéni képviselő indítványát az Országgyűlés a 2009. június 8-i ülésnapján fogadta el. A 2009. évi XLIX. törvény a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. módosításáról, a Magyar Közlöny 84. számában jelent meg 2009. július 22-én.            A törvény hatályossá vált a kihirdetését követő 15. napon.

 

2009. évi XLIX. Törvény a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. tv. módosításáról

  • A Kt. 27 . §-ának (1)-(2) bekezdése helyébe új rendelkezés lépett
  • Kt. 27. §-ának (3) bekezdése helyébe új rendelkezés lépett, és új (4)-(5) bekezdéssel egészült ki
  • A Kt. 52 . §-a (5) bekezdése helyébe új rendelkezés lépett

 

Indoklás

  • A törvény új megoldásként lehetővé teszi, hogy a szakiskolában a tanulók az általános iskolából történő kilépést követően bekapcsolódjanak a szakmai vizsgára történő felkészítésbe.
  • A megoldás bevezetése nem teszi lehetetlenné, hogy a már meglévő felkészítéseket tovább folytassák, illetve befejezzék.
  • Az újfajta megoldás további választási lehetőséget biztosít azok részére, akik nem kívánják igénybe venni a szakiskola kilencedik-tízedik évfolyamán folyó oktatást.
  • A törvény módosítja a kilencedik-tízedik évfolyamon folyó felkészítés lehetőségét annak érdekében, hogy már ebben a szakaszban is megkezdődhessen a szakképzésbe történő felkészítést megkönnyítő ismeretek átadása. Ezért lehetővé teszi, hogy már a kilencedik évfolyamon megkezdődjön a szakmai alapozó elméleti és gyakorlati oktatás.
  • A módosítás a hatályos törvényi rendelkezésektől eltérően nem utal arra, hogy a szakképzési évfolyamokon a felkészítés a szakmai és vizsgakövetelmények alapján történik. Ennek indoka, hogy a szakmai vizsgára történő felkészítéshez az új típusú, „előrehozott” szakképzésben a szakmai és vizsgakövetelményeken túl egyéb ismeretek átadására is szükség van, amely szükségessé teheti egy kerettanterv, vagy oktatási program kiadását.
 
Keresés
Regisztrált felhasználóink
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa14
mod_vvisit_counterTegnap18
mod_vvisit_counterEzen a héten32
mod_vvisit_counterElőző héten73
mod_vvisit_counterEbben a hónapban227
mod_vvisit_counterElőző hónapban364
mod_vvisit_counterÖsszesen133418

Most néz minket: 1
IP: 54.90.237.148
,
2018. jan. 23.
Bejelentkező űrlapGoogle fordítás